Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

SHMYO Öğrencileri Parazital Hastalıklar Hakkında Bilgilendirdi

İstinye Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Teknikleri öğrencileri Parazital Hastalıklar hakkında bilgilendirme çalışması gerçekleştirdi. 11 farklı parazital hastalığın anlatıldığı etkinlikte Trypanosoma Hastalığını atlatan Ece Taşan, İstinyeli’lere hastalık süreci ve neler yaşadığından bahsetti.

Trypanosoma Hastalığı Nedir?

Protozoa altalemine ait olan bu parazit, çeçe sineğinin sokmasıyla bulaşarak, "uyku hastalığına" yol açar. Kana yerleşerek, ateş, eklem ağrısı ve baş ağrısına neden olur. Sinir sistemine zarar verirse, ölümcül "uyku dönemi" başlar.

Trypanosoma Hastalığı ile ilgili araştırma yapan İstinyeli’ler Türkiye’de görülen tek vaka olan ve hastalığı atlatan Ece Taşan ile röportaj yaparak hastalığın süreçlerini detaylı olarak aktardı.

Türk Hava Yolları’nda hosteslik yapan Ece Taşan Afrika’ya yaptığı uçuşunda çeçe sineğinin sol kolunu sokması sonrasında üç ay boyunca yüksek ateş, halsizlik, sol kolda morarma ve hissizlik belirtileriyle teşhis konulmasını bekledi. Uzun araştırma sürecinin sonunda Afrika’da görülen Trypanosoma Hastalığına yakalandığını öğrendi. Türk Hava Yolları’nın ve kendi çabalarıyla Afrika’dan tedavi için gerekli olan ilacı temin ettiklerini ancak ilacın ağır yan etkileri ve kanda yer alan parazitlerin azalması ve belirtilerin sona ermesiyle ilacı kullanmadığını belirtti. Belirtilerin görülmemesine rağmen parazitlerin kanda gizlenme ihtimali olduğunu söyleyen Taşan, Aleyna Ekici, Gamze Torunoğlu, İbrahim Işık ve Melike Leyla Sinanoğlu’na hastalığı hakkında detaylı bilgi verdikleri için teşekkür etti.